Sammen kan du og din dyrlæge tage styringen for at behandle epilepsi hos din hund20 January 2016
Epileptiske anfald

Ordet epilepsi betyder simpelthen 'gentagne anfald'. Et anfald fremkaldes af for stor elektrisk aktivitet i hjernen. Det synlige resultat af denne overdrevne elektriske aktivitet varierer: Det kan være så milde tegn som trækninger i læben i den ene side af hundens ansigt eller så alvorligt, at hunden falder om og sparker omkring sig.

Et klassisk epileptisk anfald har normalt tre faser, men ikke alle anfald har tre tydelige, adskilte faser. Det er nyttigt at kende disse.

FASERNE I ET EPILEPTISK ANFALD

Fase 1: Ændringer i din hunds adfærd før anfaldet

Første fase i et epileptisk anfald er en ændring i hundens adfærd (også kaldet en aura). Du bemærker måske et eller flere af følgende:

  • Ændringer i hundens bevægelser, så den f.eks. går frem og tilbage eller slikker sig om munden
  • Ændringer i hundens kropsfunktioner, så den f.eks. savler, tisser eller kaster op
  • Ændringer i hundens ængstelsesniveau, så den f.eks. bliver opmærksomhedssøgende, piber, gør overdrevet eller endda trækker sig tilbage og gemmer sig

Efterhånden som du lærer epilepsi og din hunds anfaldsmønster bedre at kende, bliver du bedre til at genkende disse, nogle gange svage, ændringer i din hunds adfærd. Du bliver måske endda i stand til at forudsige, hvornår din hund får et anfald.

Fase 2: Det fysiske anfald

Denne fase, selve det fysiske anfald, er det de fleste forbinder med epilepsi, og det kan være skræmmende, hvis du ikke ved, hvorfor det sker.

Normalt starter et anfald med at musklerne bliver stive. Derefter falder hunden måske om på siden med benene strakt ud og hovedet tilbage. Den kan udføre stive, rykkende eller padlende bevægelser med benene - det kan ligne en løbebevægelse. Din hund vil måske ryste, have afføring, tisse eller kaste op og vil ofte sige lyde, f.eks. gø eller pibe og savle. De fleste hunde trækker også vejret hurtigere og hårdere, og i nogle tilfælde ser deres tunge mørkere ud.

Generelt varer et anfald kun nogle få minutter, men når du ser på din hund, mens den har et anfald, kan det ofte føles som meget længere tid. Derfor er det meget vigtigt at forsøge at tage tid på, hvor længe din hunds anfald varer. Se afsnittet "Praktiske værktøjer" for at se, hvordan du kan gøre dette. Dette vil hjælpe dig og din dyrlæge til at finde ud af, om det er nødvendigt at gribe ind med akut medicin for at afbryde anfaldet.

Hvis din hund har haft et anfald i mere end fem minutter, eller hvis den har haft flere anfald på samme dag, så bør du straks kontakte din dyrlæge.

Fase 3: Ændringer hos din hund efter anfaldet

Når anfaldet er overstået, kan din hund ligge ubevægelig på gulvet i en periode, før den rejser sig igen. Det er helt normalt, at de fleste hunde udviser nogle adfærdsændringer. Disse ændringer kan vare fra nogle minutter til et par dage og kan f.eks. være:

  • Manglende orientering og vaklende gang, der får dem til at støde ind i ting i huset
  • Overdrevet sult og tørst
  • Ukontrolleret tarm- og/eller blæreaktivitet
  • Muskelsvaghed
  • Forbigående blindhed

Under et anfald

Det er vigtigt at huske, at selv om hundens øjne måske er åbne under et anfald, er den bevidstløs og ikke klar over, hvad der sker. Selv om det kan være forfærdeligt at overvære anfaldet, gør det ikke ondt på din hund.

Er du bekymret ved tanken om aggressiv adfærd?

Det er sjældent, at en hund opfører sig aggressivt under eller efter et anfald. Hundenes adfærd varierer imidlertid. Potentiel aggression er en vigtig faktor, og noget man skal være bevidst om, især hvis det er en stor hund, eller du har andre kæledyr eller børn i huset.

Hvis du er bekymret for, om din hund udviser tegn på aggression, skal du tale med din dyrlæge, der kan tilbyde dig og din famile rådgivning.