Sammen kan du og din dyrlæge tage styringen for at behandle epilepsi hos din hund20 January 2016
Årsager

Epilepsi kan bredt kategoriseres i to typer: primær (eller idiopatisk) og sekundær (eller symptomatisk).

Primær epilepsi

De fleste af de hunde, der får diagnosen epilepsi, har primær epilepsi, hvor der ikke konstateres nogen underliggende årsag til anfaldene.

Hunde med primær epilepsi er sunde i alle andre henseender. Du ville ikke kunne genkende en hund med primær epilepsi, hvis du mødte én. Du kan kun finde ud af det ved at spørge ejeren eller se hunden, mens den har et anfald.

Desværre er der ikke en enkelt test, der kan fastslå om din hund har primær epilepsi. Din dyrlæge vil måske først gennemføre en række test for at udelukke sekundær epilepsi, før han/hun kan stille diagnosen. Se "Diagnose og at tale med dyrlægen" for at få flere oplysninger.

Primær epilepsi kan ramme enhver hund, men nogle af de racer, der hyppigst udvikler sygdommen er:

Sekundær epilepsi

Sekundær epilepsi betyder, at der er en underliggende sygdom, der medfører, at en hund får anfald. Når din hund kommer til dyrlægen, vil han/hun måske foreslå at udføre nogle test for at undersøge, om der er et underliggende helbredsproblem, der medfører, at din hund får anfald. Blandt de underliggende sygdomme, der kan medføre, at en hund får anfald, er:

  • Hovedskader
  • Hjernesvulster
  • Lever- eller nyreproblemer
  • Infektioner
  • Indtagelse af gifte (f.eks. insektbekæmpelsesmidler)
  • Lavt blodsukker

Hvor udbredt er epilepsi?

Epilepsi er en relativt almindelig sygdom hos hunde, idet indtil 5 af hver 100 hunde diagnosticeres med sygdommen. Primær epilepsi kan ramme alle hunde, men den er mere udbredt blandt racerene hunde. De fleste hunde med epilepsi vil opleve deres første anfald i en alder af mellem ét og fem år.