Sammen kan du og din dyrlæge tage styringen for at behandle epilepsi hos din hund20 January 2016
Mere om anfald

HVAD ER TEGNENE PÅ, AT MIN HUND SNART FÅR ET ANFALD?

Det vil måske overraske dig at høre, at det mest almindelige tidspunkt for anfald er, når hunden er afslappet og rolig, nogle gange endda når de sover. Et anfald kan forekomme når som helst, men det er mindre sandsynligt, at din hund får et anfald, når den er ophidset, livlig eller motionerer.

Mange ejere kan mærke, hvornår deres hund skal til at have et anfald. Typisk fordi første fase i et epileptisk anfald er en ændring i hundens adfærd. Du bemærker måske en ændring i hundens angstniveau, kropsfunktioner eller bevægelser (Se afsnittet "Epileptiske anfald" for at få flere oplysninger).

KAN JEG FORHINDRE EPILEPTISKE ANFALD?

Epilepsi kan ikke kureres, men sygdommen kan kontrolleres. Der findes medicin til langsigtet brug, der kan reducere antallet af anfald for din hund. I nogle tilfælde bliver den helt fri for anfald. Behandlingen er meget individuel og skal altid ske i samråd med dyrlægen.

HVAD SKER DER MED MIN HUND UNDER ET ANFALD?

Anfaldene er meget forskelige. De kan være så milde, at de blot består i trækninger i den ene side af hundens ansigt, eller så alvorlige, at hunden falder om og sparker omkring sig. Et anfald kan vare fra nogle få sekunder til flere minutter eller timer. Jo længere et anfald varer, jo alvorligere er det, og jo mere nødvendigt er det at søge hjælp hos dyrlægen med det samme. (Se "Hvad skal jeg gøre”).

Et anfald starter normalt med at musklerne bliver stive. Så falder hunden måske om på siden med benene strakt ud og hovedet tilbage. Der kan være stive, rykkende eller padlende bevægelser med benene, der kan ligne løbebevægelser. Din hund vil måske ryste, have afføring, tisse eller kaste op og vil ofte lave lyde, f.eks. gø eller pibe, og savle overdrevet meget. De fleste hunde vil også trække vejret hurtigere og hårdere, og i nogle tilfælde bliver deres tunge tilsyneladende mørkere.

Det kan være hårdt at overvære anfald, men de varer normalt kun kort tid, i gennemsnit under to minutter. Hvis du optager en video af din hund, mens den har et anfald, og registrerer begivenhederne i hundens anfaldsdagbog, kan det hjælpe dig til at finde ud af, hvornår du skal ringe til dyrlægen. (Se "Praktiske værktøjer")

KAN ANFALDENE SKADE MIN HUND?

Under et anfald

Under et anfald er hunden bevidstløs, og den er ikke bevidst om de fysiske bevægelser, dens krop udfører i denne periode. Det er almindeligt, at hundene laver lyde, f.eks gør eller piber, under et anfald, og at de mister kontrollen over blære og/eller tarme. Det gør ikke ondt på hunden under et anfald. 

Efter anfaldene

Din hund kan have det helt fint efter et anfald, men manglende orienteringsevne og manglende koordinering er almindeligt. Hunden kan støde ind i ting i huset eller falde ned ad trappen, hvis den ikke kan stå ordentligt på benene. Hvis det er muligt, bør du i denne periode holde hunden væk fra trapper eller skarpe genstande, som den kan støde ind i. (Se afsnittet "Hvad skal jeg gøre?" for at få flere oplysninger)

Gentagne anfald i løbet af kort tid

Om Hvis din hund har haft anfald, der varede mere end fem minutter, eller hvis den har haft flere anfald i løbet af samme dag, bør du straks kontakte dyrlægen.

Fysisk skade under et anfald

Det er meget sjældent, at en hund kommer til skade under et anfald. Hvis det sker, vil det sandsynligvis være en mindre skade, der skyldes at den er bumpet ind i eller har ramt en genstand som f.eks. et sofabord, eller at den har bidt sig i tungen. Din hund sluger ikke sin tunge, så du må ALDRIG stikke din hånd ind i eller i nærheden af hundens mund, når den har et anfald. Hvis du er bekymret over en skade, som din hund har fået under et anfald, skal du kontakte dyrlægen.

Anfald, der varer mere end fem minutter

Langvarige anfald medfører en stigning i kropstemperaturen. Dette kan medføre skader på hjernen og andre organer, f.eks. lever og nyrer. Hvis din hund har haft anfald, der varer mere end fem minutter, eller hvis den har haft flere anfald på samme dag, skal du straks kontakte din dyrlæge.

HVORNÅR SKAL JEG KONTAKTE DYRLÆGEN?

Kontakt straks dyrlægen, hvis:

  • Din hund har sit første anfald
  • Din hund har et anfald, der varer mere end fem minutter
  • Din hund har mere end ét anfald indenfor 24 timer
  • Du på nogen måde er bekymret

Kontakt dyrlægen for et rutinemæssigt tjek, hvis:

  • Din hund skal til sit regelmæssige epilepsitjek
  • Du er bekymret for, at din hunds anfald bliver værre, eller hvis du er bekymret vedrørende dens behandling, eller hvordan du kan hjælpe med håndteringen af sygdommen