Sammen kan du og din dyrlæge tage styringen for at behandle epilepsi hos din hund20 January 2016
Behandling

Epilepsi kan ikke helbredes, men hos de fleste hunde kan det behandles godt, så du og din hund kan få et godt og lykkeligt liv sammen. Der findes flere typer medicin til behandling af epilepsi. Fælles for dem alle er, at i nogle tilfælde bliver den helt fri for anfald, i andre tilfælde standser de ikke anfaldene helt, men kan reducere antallet af anfald hos din hund. I nogle tilfælde vil behandlingen ikke have effekt på din hund. Behandlingen er meget individuel og skal altid ske i samråd med dyrlægen. Der er flere trin i processen for at finde den rigtige behandling:

1. Vurdering af hundens helbred

Før dyrlægen ordinerer medicin, skal han/hun vide, hvor ofte din hund har anfald, og hvor alvorlige de er. Du og din dyrlæge vil måske beslutte, at din hunds anfald er for milde eller forekommer for sjældent til at der er grund til at give livsvarig medicin. Uanset om din hund er i behandling eller ej, er det vigtigt at føre en nøjagtig anfaldsdagbog (se "Praktiske værktøjer"). Medbring dagbogen ved alle besøg hos dyrlægen. Dagbogen og grafen vil hjælpe din dyrlæge til at holde øje med hundens tilstand og komme med anbefalinger, der kan hjælpe hunden.

2. Start på behandling

Hvis din hund får ordineret behandling mod epilepsi, er det værd at huske, at det kan tage nogen tid at finde den bedste medicin og den dosis, der passer til din hund. I de første par uger vil din dyrlæge sandsynligvis skulle tilse din hund hyppigt. Hvis du har bekymringer vedrørende din hund eller dens behandling, skal du kontakte dyrlægen for at få rådgivning.

3. At give medicin

Det meste medicin gives oralt som tabletter. Den skal gives regelmæssigt og cirka på samme klokkeslæt hver dag. DU MÅ IKKE ændre eller afbryde medicineringen uden først at tale med dyrlægen. Med visse typer medicin kan en pludselig afbrydelse af behandlingen resultere i, at der udløses epileptiske anfald.

4. Rutinemæssige tjek

Når din hund er blevet behandlet i en periode, skal dyrlægen tilse hunden ved rutinemæssige tjek. Ved den lejlighed kan han/hun eventuelt foreslå at tage nogle blodprøver. Spørg dyrlægen om han/hun ønsker at se hunden før eller efter at du har givet den medicin. Husk at medbringe hundens anfaldsdagbog.

5. Afbrydelse af medicinering eller skifte til anden medicin

Du må ALDRIG skifte medicin uden først at tale med dyrlægen. Normalt skal hunden have medicin mod epilepsi resten af livet. Hvis du øger dosis uden omhyggelig overvågning, kan det medføre alvorlige bivirkninger, mens reduktion af dosis eller afbrydelse af nogen typer af medicin kan udløse et anfald. Brug af anden medicin kan blive påvirket af epilepsibehandlingen, så du skal ALTID først tjekke dette med dyrlægen. Ændringer i hundens medicin eller behandling skal registreres i hundens anfaldsdagbog.

FØR EN ANFALDSDAGBOG

Du bør ta dagbogen med hver gang du skal til dyrlægen. Dagbogen og grafen kan hjælpe dyrlægen til at identificere eventuelle mønstre.