Sammen kan du og din dyrlæge tage styringen for at behandle epilepsi hos din hund20 January 2016
Hyppige spørgsmål

Har du et spørgsmål om epilepsi hos hunde? Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om sygdommen.

Sp.: Hvad er et anfald?

Et anfald skyldes overdreven elektrisk aktivitet i hjernen. Det synlige resultat af denne overdrevne elektriske aktivitet varierer. Det kan blot være trækninger i læberne på den ene side af ansigtet eller det kan være så alvorligt, at hunden falder om og sparker om sig. Et anfald kan vare fra nogle få sekunder til flere minutter eller timer. Jo længere et anfald varer, jo mere alvorligt er det, og jo mere nødvendigt bliver det at søge akut hjælp hos dyrlægen.

Sp.: Hvilke tegn er der på, at en hund er ved at få et anfald?

Anfaldene varierer meget fra den ene hund til den anden, og det samme gælder tegnene på, at en hund snart får et anfald. Du vil måske bemærke nogle af følgende tegn:

  • Ændringer i hundens bevægelser, f.eks. at den traver frem og tilbage eller slikker sig om munden
  • Ændringer i hundens kropsfunktioner, så den f.eks. savler, tisser eller kaster op
  • Ændringer i hundens ængstelsesniveau, så den f.eks. bliver opmærksomhedssøgende, piber, gør mere end normalt eller eventuelt trækker sig tilbage og gemmer sig

Når du lærer epilepsien og hundens anfaldsmønster bedre at kende, bliver du bedre til at genkende disse, nogle gange svage, ændringer i hundens adfærd. Derved bliver du bedre i stand til at forudsige, hvornår din hund får et anfald, så du kan hjælpe den gennem det.

Sp.: Hvorfor fik min hund et anfald?

Hvis din hund har et enkelt anfald, betyder det ikke nødvendigvis, at hunden har epilepsi. Epilepsi betyder simpelthen gentagne anfald. Anfald kan forekomme som enkelttilfælde hos enhver hund af forskellige årsager. Når anfaldene skyldes for stor elektrisk aktivitet i hjernen og gentages i løbet af en periode, kaldes tilstanden epilepsi. Hvis du oplever, at din hund har et anfald for første gang, skal du kontakte dyrlægen for at få rådgivning.

Sp.: Kan epilepsi helbredes?

Epilepsi er en livsvarig tilstand, der ikke kan helbredes. Men hos de fleste hunde kan den behandles godt, så du og din hund kan få et langt og lykkeligt liv sammen.

Sp.: Kan jeg forebygge epileptiske anfald?

Epilepsi kan ikke helbredes, men sygdommen kan kontrolleres. Der findes medicin til langsigtet brug, der kan reducere antallet af anfald hos din hund.

Behandlingen er meget individuel og skal altid ske i samråd med dyrlægen.

Sp.: Vokser min hund fra epilepsien?

Det er meget usandsynligt, at en hund vokser fra epilepsi. Hunde med primær epilepsi har typisk deres første anfald, når de er mellem 1 og 5 år gamle. Epilepsi er ikke en sygdom, der kan helbredes, eller en sygdom, der forsvinder med alderen. Epilepsi kan behandles godt, så du skal tale med dyrlægen, der kan give dig flere oplysninger om, hvad du kan gøre for at hjælpe hunden.

Sp.: Hvordan reagerer andre hunde over for en hund med epilepsi?

Hunde med primær epilepsi er raske i alle andre henseender. Mennesker og andre hunde kan ikke genkende en hund med primær epilepsi, hvis den går forbi dem på gaden eller leger med dem i parken. Derfor reagerer andre hunde normalt over for hunde med epilepsi. Hvis du mener, at din hund er ved at få et anfald, eller befinder sig i et af anfaldets tre faser, er det bedst at fjerne andre kæledyr og børn.

Sp.: Hvordan reagerer andre hunde over for en hund, der har et anfald?

Andre hunde kan blive utrygge ved en hund som har et anfald og de kan reagere med aggression over den epileptiske hund. Derfor bør du sørge for at fjerne andre hunde, hvis din hund er ved at få et anfald.

Sp.: Kan hunde med epilepsi stadig komme ud for at løbe og lege?

Det vil måske overraske dig at høre, at det mest almindelige tidspunkt for anfald hos hunde er, når de er afslappede og rolige, i nogle tilfælde endda mens de sover. Et anfald kan starte når som helst, men det er mindre sandsynligt at din hund får et epileptisk anfald, når den er ophidset, livlig eller motionerer. Derfor er der ingen grund til, at din hund ikke skulle kunne nyde et godt og aktivt liv, selv om den har epilepsi.

Sp.: Kan jeg stadig give min hund orme- eller loppekur og vaccinere den?

Ja. Der er ingen grund til at en hund med epilepsi ikke skulle kunne få alle sine rutinemæssige, forebyggende sundhedsbehandlinger. Nogle former for medicin kan eventuelt interagere med medicinen mod epilepsi, men det gælder ikke vaccinationer, ormekure eller loppemidler. Hvis din hund får epilepsimedicin og har brug for en anden type behandling, er det bedst at dobbelttjekke med dyrlægen først. Hvis du er i tvivl, skal du altid kontakte dyrlægen.

Sp.: Hvornår skal jeg kontakte dyrlægen?

Kontakt straks dyrlægen, hvis:

  • Din hund har et anfald, der varer i mere end fem minutter
  • Din hund har gentagne anfald hurtigt efter hinanden i løbet af en kort periode
  • Din hund har sit første anfald
  • Du er bekymret

Kontakt dyrlægen for et rutinemæssigt tjek, hvis:

  • Din hund er ved at skulle have sit regelmæssige epilepsitjek
  • Du er bekymret over, at din hunds anfald bliver værre, eller hvis du har problemer med hundens behandling og hvordan du kan hjælpe med at håndtere dens sygdom

NYTTIGE LINKS

Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål her, eller hvis du ønsker yderligere oplysninger, så tal med din dyrlæge eller besøg siden med 'nyttige links'.