Når du bemærker, at din hund er ved at få eller faktisk har et anfald, er det vigtigste, du kan gøre, at forblive rolig. Her er nogle vigtige ting, du skal huske:
Fjern om muligt eventuelle genstande, som hunden kan ramle ind i (f.eks. sofaborde) eller ting, som den kan blive viklet ind i, f.eks. elektriske ledninger. Hvis hunden er gået op ad en trappe, så luk børnegitteret (hvis der er et), så den ikke kan falde ned. Du skal IKKE forsøge at holde hundens hoved eller flytte dens tunge ud af munden på den. Hunden sluger ikke sin tunge, men den kan komme til at bide dig, da dens bevægelser er ufrivillige.
Når din hund har et anfald, er det vigtigt at fjerne så mange sensoriske stimuli som muligt. Det betyder at du skal mørklægge miljøet og gøre det roligt ved at slukke fjernsynet, trække gardinerne for, hvis det er lyst udenfor, slukke lyset og undlade at tale eller råbe højt omkring hunden. Tag om muligt også små børn ud af rummet.
Normalt varer et anfald kun et par minutter, men når du overværer, at din hund har et anfald, kan det ofte føles som meget længere tid. Det er derfor meget vigtigt at tage tid på anfaldets varighed. Det vil hjælpe dig og din dyrlæge til at konstatere, om det er nødvendigt at gribe ind med akut medicin for at afbryde anfaldet (Se afsnittet "Praktiske værktøjer" for at få flere oplysninger).
Hvis din hund har haft et anfald i mere end fem minutter, eller hvis den har flere anfald i løbet af en enkelt dag, skal du straks kontakte din dyrlæge.
Hvis du kan, kan det være nyttigt at optage en video af din hund, mens den har et anfald. Det kan du gøre med en smartphone eller et videokamera. Hundes anfald kan variere mht. type, fysisk aktivitet og længde, så en video af hændelsen kan give dyrlægen meget nyttige oplysninger, der kan hjælpe ham/hende til at anbefale den bedste behandling og det bedste behandlingsprogram til din hund (Se afsnittet "Praktiske værktøjer" for at få flere oplysninger).
Når hundens anfald er overstået, kan den være desorienteret og ukoordineret i nogen tid. Hvis det er muligt, bør du blive hos hunden og hjælpe den gennem denne periode ved at fjerne genstande, som den kan gå ind i og komme til skade. Lad ikke hunden forsøge at gå ned ad trapper selv, før den fulde koordinationsevne er genvundet.
Nøjagtige optegnelser om de anfald, du observerer, vil hjælpe dyrlægen til at identificere eventuelle mønstre. Det vil også hjælpe ham/hende til at anbefale den/de mest hensigtsmæssige behandling(er) til din hund, og det vil hjælpe dig til at kunne holde øje med, om disse anbefalinger er en succes (Se "Praktiske værktøjer", hvor du kan downloade en dagbog).
Det er vigtigt at huske, at selv om hundens øjne måske er åbne under et anfald, er den bevidstløs og ikke klar over, hvad der sker. Selv om det kan være forfærdeligt at overvære anfaldet, gør det ikke ondt på din hund.